Pages - Menu

14 May 2017

WannaCry | Ransomware Yang Boleh Buat Korang Menangis

Kebelakangan ni KA ada baca banyak laporan pasal ransomware ni. Benda ni merupakan virus untuk komputer yang mana bila satu komputer kena, dia akan lock folders dan mintak tebusan dalam bentuk Bitcoin.


Baru-baru ni British NHS dan German punya train service dah tergendala sebabkan ransomware ni. So, hati-hati lah ye.

Bawah ni KA senaraikan langakah-langkah untuk mengelakkan dan meminimumkan serangan ransomware.

  • Pastikan korang gunakan dan update antivirus yang sah. Bayar lebih sikit berbaloi dari menangis kemudian hari.
  • Jangan sukahati klik je link kat website especially ads kat email. 
  • Jangan bukak email yang korang tak biasa tengok alamat sender. 
  • Selalunya iklan porn yang sering ada virus ni. Padan muka sapa yang tengok dan kena. Lol!
  • Jangan bukak external drive, thumb drive etc. tanpa scan dengan antivirus dulu.
  • Back-up kerja penting dekat cloud or google drive. Jangan install PC app pulak. In case virus ni boleh tembus.
  • Kalau kena je, terus off pc or laptop dan bawak jumpa technician terdekat.

KA harap kita semua dijauhkan dari benda ni. Fuh seram.

No comments:

Post a Comment